Propozycja na Wielkanocne śniadanie. Jako że uwielbiam ostatnio awokado to postanowiłam przygotować jajka faszerowane właśnie awokado. Oprócz super zielonego koloru, jakże wiosennego i świątecznego, mają też rewelacyjny smak!:) Koniecznie szybko dodajcie sok z cytryny aby nie stracić tego pięknego koloru. Zapraszam i smacznego!:)
Składniki (6 sztuk):
3 duże jajka ugotowane na twardo
1/2 dojrzałego awokado (około 75g/3oz)
1 1/2 łyżeczki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mały ogórek konserwowy (35g/1.2oz)
2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
śmietana lub majonez oraz szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Wyjąć delikatnie żółtka i włożyć do miseczki. Białka ułożyć na półmisku lub specjalnym talerzu z wgłębieniami na jajka. Do żółtek dodać miękkie awokado, śmietanę, sok z cytryny i utrzeć wszystko na gładką masę - ja to zrobiłam łyżką.
Ogórek pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do masy razem ze szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Małą łyżeczką napełniać, tak przygotowaną masą, białka. Ozdobić śmietaną lub majonezem, posypać szczypiorkiem oraz dodatkowo solą i pieprzem. Ja włożyłam około łyżeczki śmietany do woreczka typu zip lock, odcięłam końcówkę i wyciskając polałam jajka na górze.
Przykryć luźno folią przeźroczystą (aby nie spłaszczyć jajek) i włożyć do lodówki na około 30 minut aby smaki się "przegryzły" i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Ale pysznie i pięknie podane!
ReplyDeleteDziekuje bardzo!:) Staralam sie nadac im swiatecznego charakteru:)
DeleteZrobię w czwartek na kolację z teściami i mamą :) Oby były tak pyszne jak wyglądają. dzięki za inspirację
ReplyDeleteJesli tylko lubisz awokado beda Ci smakowac :) Powodzenia i smacznego!:)
Delete