Friday, March 16, 2012

Jajka Faszerowane Awokado

English Version


Propozycja na Wielkanocne śniadanie. Jako że uwielbiam ostatnio awokado to postanowiłam przygotować jajka faszerowane właśnie awokado. Oprócz super zielonego koloru, jakże wiosennego i świątecznego, mają też rewelacyjny smak!:) Koniecznie szybko dodajcie sok z cytryny aby nie stracić tego pięknego koloru. Zapraszam i smacznego!:)

Składniki (6 sztuk):

3 duże jajka ugotowane na twardo
1/2 dojrzałego awokado (około 75g/3oz)
1 1/2 łyżeczki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mały ogórek konserwowy (35g/1.2oz)
2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

śmietana lub majonez oraz szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół.


Wyjąć delikatnie żółtka i włożyć do miseczki. Białka ułożyć na półmisku lub specjalnym talerzu z wgłębieniami na jajka. Do żółtek dodać miękkie awokado, śmietanę, sok z cytryny i utrzeć wszystko na gładką masę - ja to zrobiłam łyżką.


Ogórek pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do masy razem ze szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Małą łyżeczką napełniać, tak przygotowaną masą, białka. Ozdobić śmietaną lub majonezem, posypać szczypiorkiem oraz dodatkowo solą i pieprzem. Ja włożyłam około łyżeczki śmietany do woreczka typu zip lock, odcięłam końcówkę i wyciskając polałam jajka na górze.


Przykryć luźno folią przeźroczystą (aby nie spłaszczyć jajek) i włożyć do lodówki na około 30 minut aby smaki się "przegryzły" i podawać.


Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. Replies
    1. Dziekuje bardzo!:) Staralam sie nadac im swiatecznego charakteru:)

      Delete
  2. Zrobię w czwartek na kolację z teściami i mamą :) Oby były tak pyszne jak wyglądają. dzięki za inspirację

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesli tylko lubisz awokado beda Ci smakowac :) Powodzenia i smacznego!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)