Saturday, March 3, 2012

Angel Food Cupcakes

English Version


Delikatne i smaczne babeczki. Mini wersja bardzo popularnego ciasta czyli Angel Food Cake. Jest to ciasto robione tylko z białek, bez tłuszczu czy proszku do pieczenia. Wyrasta tylko dzięki temu, że dobrze ubijemy białka, ważne więc aby piana za bardzo nie opadła. Babeczki są więc, można powiedzieć fat-free:) Dobra wiadomość dla tych na diecie:) Po upieczeniu ciasto ma raczej gąbczastą strukturę, więc nie wszystkim może odpowiadać. Nie są wilgotne ani za bardzo puszyste. Ciasto to podaje się zazwyczaj z sosami owocowymi lub z lodami i sosem czekoladowym, wtedy smakuje wyśmienicie. Ja "ubrałam" babeczki w krem z bitej śmietany z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki - smakowały wyśmienicie! Lekko kwaśny krem nadał im charakteru:) 
Polecam do wypróbowania. Przepis po lekkich zmianach pochodzi z książki "Big Book of Cupcakes" Jan Moon. Pomysł na krem stąd (klik).

Składniki (na 12 babeczek):

1/2 szklanki mąki tortowej (cake flour)
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 dużych białek
1/2 łyżeczki cream of tartar
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 szklanka kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki (bez pestek)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem.
Mikserem na wysokich obrotach ubić białka aż się spienią. Dodać cream of tartar oraz sól i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wciąż ubijając dodawać stopniowo cukier - po jednej łyżce. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści - łatwo sprawdzić czy już jest gotowe, biorąc troszkę masy i rozcierając między palcami, jeśli nie będzie już żadnych grudeczek to znaczy, że jest gotowa.
Dodać ekstrakty i sok z cytryny i wymieszać. Następnie łyżką stopniowo wmieszać do masy mąkę - po 2-3 łyżki i delikatnie mieszać aby za bardzo białka nie opadły.
Tak przygotowaną masę rozłożyć równo między 12 otworków na muffinki, wyłożonych papilotkami.


Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175C/350F. Patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Wyjąć i wystudzić całkowicie.


Smietanę wlać do miski, w której będzie ubijana, dodać cukier i ekstrakt i dobrze wymieszać a następnie włożyć miskę oraz końcówki do miksera do lodówki na 30-60 minut. Chłodzenie sprawi, że śmietana później będzie pięknie i długo trzymać się na babeczkach. Po schłodzeniu wyjąć z lodówki, ubić aż będzie sztywna, dodać konfiturę i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem, zmieniając końcówkę na płaską).


Włożyć do woreczka z końcówką gwiazdką i wyciskać na babeczki (jak chcecie i jak Wam się podoba - ja zrobiłam małe gwiazdeczki).


Przechowywać w lodówce, przed podaniem wyjąć aby osiągnęły temparaturę pokojową.



Polecam i smacznego!:)

3 comments:

Thanks for stopping by!:)