Friday, January 16, 2015

Szarlotka Tatrzańska

English Version


Witam w Nowym Roku!:) Nie mogę uwierzyć, że już połowa stycznia za nami!:) Wszystkim życzę wspaniałego 2015!:) I na początek tego dobrze zapowiadającego się roku proponuję szarlotkę:)
Smaczną i fajnie wyglądającą szarlotkę:) Pyszne ciasto i cała masa jabłek! Lubię tak:) Przepis ze strony Moje Wypieki. Jabłka zachowują pięknie kształt i nie rozpadają się. Jak dla mnie mogłyby być jednak troszkę bardziej upieczone bo takie wole szarlotki. Najlepiej użyć tutaj jabłek typowych na szarlotki, które łatwo się pieką, ja użyłam Granny Smith. Ciasto warte uwagi i polecenia więc polecam dla wszystkich miłośników szarlotek!:) Jeśli macie robot to najlepiej go użyć bo krojenie tej całej masy jabłek na cieniutkie plasterki zajęło mi więcej czasu niż samo pieczenie!:)


Składniki:

Ciasto:
500g/1.1lb mąki pszennej
250g/8.8oz/2 sticks+2TBS masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany

Jabłka:
2kg/4.4lb jabłek (użyłam Granny Smith)
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3 i włożyć do lodówki.



Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki - najpierw na ćwiartki a później na plasterki. Włożyć do miski, dodać cukier i cynamon, wymieszać i odłożyć na około godzinę.



Większą część ciasta wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 23x32cm/9x13inch (najlepiej wyłożyć blaszkę papierem lub pergaminem).


Podpiec w piekarniku nagrzanym do 170C/345F przez około 10-15 minut. Wyjąć i wystudzić lekko. Posypać bułką tartą.


Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka.


Na górę zetrzeć drugą, mniejszą część ciasta.


Piec w 170C/345F przez około godzinę.


Wystudzić, posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.




Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Szarlotka musiała wyjść wprost przepyszna :)

    ReplyDelete
  2. czuję jej zapach :) uwielbiam szarlotki!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)