Prawdziwie rozgrzewająca zupa jesienno-zimowa. Może nie aż tak dobra jak spod samiuśkich Tater ale wciąż pyszna i na prawdę idealna na chłodne dni. Możecie dodać do niej inne mięsko niż skrzydełka z kurczaka, pewnie z jakimiś żeberkami będzie jeszcze lepsza. Ja zazwyczaj robiąc bigos lub jakąś surówkę z kapusty kiszonej, zlewam całą kwaśną wodę ze słoika z kapustą i zamrażam. Jak już nagromadzę dość dużo tejże wody to gotuję właśnie taką zupkę. Moje dzieci nazywają ją kwaśną zupą (sour soup). Pycha! Polecam i to bardzo:)
Składniki (na garnek około 5-litrowy/5 quart):
3 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebula
3 duże ziemniaki
2-3 skrzydełka z kurczaka (lub żeberka lub inne mięsko)
około 250-300g/8.8-10.5oz dobrej kiełbasy
około 300g/10.5oz kapusty kiszonej
woda
5 szklanek wody z kiszonej kapusty
sól, pieprz i vegeta do smaku
1-2 łyżki suszonej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Marchewki pokroić na plasterki, ziemniaki w kosteczkę a pietruszkę i cebulę pozostawić w całości. Wszystkie warzywa włożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i również dodać do garnka razem z mięsem. Wszystko zalać wodą, tak aby tylko przykryła warzywa i mięso.
Zagotować, odszumować i gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć piertuszkę oraz cebulę i wyrzucić. Mięsko również wyjąć, obrać, pokroić i dodać do zupy.
Kapustę posiekać i lekko podsmażyć na patelni.
Następnie dodać ją do garnka z warzywami. Wlać również wodę z kiszonej kapusty. Doprawić do smaku i dodać suszoną pietruszkę. Wszystko razem pogotować kilka minut i gotowe. Podawać.
Polecam i smacznego!:)
Jeszcze nigdy nie jadłam, zimą na pewno rozgrzewa i dodaje sił ;)
ReplyDeleteDzisiaj u mnie tak zimno że aż mi się zamarzyła taka kwaśnica na rozgrzewkę.
ReplyDeleteja bez mięsa ale kiszoną kapustkę to na surowo wcinam najczęściej :)
ReplyDelete