Macie jeszcze dostęp do czereśni? Ja tak i zrobiłam super proste i bardzo dobre ciasto. Przygotowałam je na podstawie przepisu, który znalazłam na blogu Z Piekarnika. Wam też polecam:) Przygotowujemy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę (mniejszą, większą to już nie ważne, jak wolicie), na górze układamy czereśnie i pieczemy! Gotowe! Prawda, że proste? A jakie dobre:) Polecam!:)
Składniki:
320g/11oz mąki pszennej
226g/8oz/2 sticks masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
około 300g/10.5oz czereśni
Wykonanie:
Z czereśni usuwamy pestki i kroimy na połówki.
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto.
Wylepiamy nim foremkę o wymiarach 20x20cm/8x8inch (jeśli chcecie cieńsze ciasto to foremka może być większa). Schładzamy przez minimum 30 minut.
Następnie na górze układamy przygotowane czereśnie (skórką do dołu).
Pieczemy około 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C/350F (wszystko zależy od piekarnika, ja musiałam piec aż 45 minut). Ciasto powinno się zarumienić a czereśnie fajnie uprażyć.
Jeśli chcecie aby czereśnie były bardziej "zatopione" w cieście to proponuję je ułożyć na cieście zaraz po przygotowaniu, przed włożenie do lodówki.
Kroić i podawać. Można oprószyć cukrem pudrem.
Polecam i smacznego!:)
Ekstra! Super proste :)
ReplyDeleteFaktycznie świetny przepis, pychotka.
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ciasto na pewno przepyszne, szkoda, że widuję już czereśni
ReplyDelete