Sunday, February 2, 2014

Babeczki Czekoladowe z Kremem Czekoladowym

English Version


Czekoladowa propozycja walentynkowa. Wszak mamy już luty no i jak to bywa w tym miesiącu (a nawet wcześniej) wszędzie serca... Proste i szybkie babeczki czekoladowe z pysznym kremem z serka kremowego i czekolady. Pysznie!:) Zwłaszcza krem jest rewelacyjny:) Polecam użyć gorzkiej czekolady ale jeśli koniecznie chcecie mleczną to zredukujcie ilość cukru w kremie. Ozdobiłam je posypką w kształcie serduszek aby wyglądały bardziej walentykowo ale takie babeczki to świetna propozycja również na inne okazje. Super również dla dzieci, moim bardzo posmakowały:) Polecam!:) Przepis na babeczki pochodzi ze strony Marthy Stewart (zmieniłam tylko proporcje).


Składniki (na 12 babeczek):

Babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki maślanki - w pokojowej temperaturze
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:
1 serek Philadephia (227g/8oz) - w temperaturze pokojowej
250ml kremówki - zimnej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
100g/3.5oz czekolady (najlepiej gorzkiej - 70% kakao)

posypki walentynkowe do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Aby zrobić babeczki. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, proszek, sodę i sól. Mieszamy łyżką lub małą trzepaczką.


Następnie dolewamy do tego maślankę, olej, wodę, ekstrakt i dodajemy jajko.


Energicznie mieszamy aby powstało gładkie ciasto (jest bardzo luźne).
Ciasto przekładamy do dwunastu wgłębień w foremce na muffinki (wcześniej wyłożyć je papilotkami).


Pieczemy w 180C/350F przez 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić całkowicie (najlepiej na kratce).


Czekoladę rozpuścić i lekko wystudzić. Serek ubić dobrze z cukrem i ekstraktem. Zmienić końcówkę miksera na taką do ubijania białek. Ubijając wlewać powoli kremówkę. Ubijać aż otrzymamy gęsty, gładki krem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i ubić lub po prostu wymieszać łyżką.



Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1 (duża gwiazdka) i dekorować babeczki.


Można posypać dekoracyjnymi cukiereczkami.


Podawać. Przechowywać w lodówce.




Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Są piękne!
    Naprawdę mam chęć ,zjeść' jedną z ekranu...
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  2. Marzenko, śliczne! Mój Martik już podpatrzył na walentynki dla Pasia :-)

    ReplyDelete
  3. Dziekuje bardzo za mile komentarze!:) Babeczki sa naprawde super pyszne i super proste wiec do dziela! :) Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  4. krem ma idealną konsystencję - trzyma pięknie formę
    babeczki palce lizać!

    ReplyDelete
  5. Babeczki czekoladowe należą do moich ulubionych ale najczęściej serwuję je same, bez dodatkowego kremu. Ostatnio wypróbowałam przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/
    i muszę przyznać, że efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Muffinki zniknęły w ekspresowym tempie!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)