Monday, September 16, 2013

Placek Drożdżowy ze Śliwkami i Kruszonką

English Version


W sezonie na śliwki takiej klasyki nie może zabraknąć!:) Ciasto ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy rarytas, przynajmniej dla mnie i rodzinki:) Tym razem kruszonkę zrobiłam używając brązowego cukru oraz dodałam do niej cynamon i kardamon. Wyszło pysznie!:) Polecam Wam bardzo! Nie ma dużo pracy z tym ciastem, zwłaszcza jeśli użyjecie drożdży suchych, tak jak ja:)
Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" Marka Łebkowskiego.


Składniki:

Ciasto:
500g/1.1lb mąki pszennej
5 łyżeczek suchych drożdży (lub 40g świeżych)
240ml mleka
113g/4oz masła - roztopionego i wystudzonego
150g/5.3oz cukru
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

około 1kg/2.2lb śliwek

Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
113g/4oz masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu

Wykonanie:

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać sól oraz drożdże i wszystko wymieszać.


Następnie dodać resztę składników (mleko ciepłe ale nie gorące!) oprócz masła, wymieszać i wyrabiać przez chwilę.


Następnie dodać roztopnione masło i wyrobić gładkie ciasto. Można oczywiście robić to ręcznie. Ciasto może się kleić. Jeśli klei się bardzo to dosypujemy troszkę mąki (ja dodałam 2 płaskie łyżki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1-1.5 godziny).


Jak ciasto sobie rośnie to przygotować śliwki i kruszonkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i wyrobić palcami. Odłożyć.



Śliwki umyć, lekko osuszyć, przepołowić i usunąć pestki.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść po czym włożyć do natłuszczonej blaszki (23x32cm/9x13inch) dociskając palcami do brzegów. Na ciasto wyłożyć przygotowane śliwki (skórką na dół).


Po czym posypać wszystko kruszonką. Odstawić przykryte ściereczką na jakieś 30 minut aby się napuszyło.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 40-55 minut (zależy od piekarnika, oryginalnie w przepisie było 40 minut ale ja piekłam 55 minut i dopiero wtedy ciasto było OK).


Wyjąć, wystudzić, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Oj ja też uwielbiam ciacha ze śliwkami. A drożdżowego nie robiłłam zdecydowanienza długo

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie te z wszelkimi owocami zawsze na topie:) Musisz Kaś nadrobic z tym drożdżowym!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)