Prosty przepis, kilka składników i mamy ciekawy obiad:) Może i Wam się spodoba na tyle aby wypróbować:) Ser najlepiej aby był starty na małych oczkach tarki, wtedy się lepiej topi podczas pieczenia. Kotleciki są bardzo soczyste i miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Bardzo smaczne:) Najlepiej podawać odrazu, później nie będą już takie chrupiące ale wciąż pyszne!:) Polecam!:)
Składniki (dla 4-6 osób):
około 450g/1lb piersi z kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
sól, pieprz, czerwona paryka w proszku
1 duże jajko lub 2 małe
3/4 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki tartego parmezanu
3 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć i lekko osuszyć. Piersi pokroić na mniejsze kawałki, polędwiczki zostawić w kawałkach. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
W jednej miseczce roztrzepać widelcem jajko/jajka. Do drugiej wsypać bułkę tartą, ser i pietruszkę, wymieszać.
Mięsko maczać najpierw w jajku a później w mieszance z bułką tartą.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na rumiano z obu stron.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub frytkami i surówką.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)