Zupa przede wszystkim z cukinii. Bardzo smaczna i kremowa:) Nazwałam ją jesienną bo wtedy nawet niejadką wchodzi bez problemów do brzuszków!:) Moja koleżanka wymyśliła kiedyś zupę wiosenną aby nie tłumaczyć dzieciom cóż to za zupka na ich talerzach wylądowała więc postanowiłam pomysł wykorzystać:) U nas zniknęła błyskawicznie! Ale nie wiedzieli, że tam cukinia się ukrywa:) Polecam na jesienną szarugę:)
Składniki:
4-5 cukinie (około 680g/1.5lb)
4 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
8 szklanek wody lub bulionu
sól, pieprz i wegeta do smaku
2 trójkąty serka topionego (użyłam creamy swiss)
makaron, grzanki, śmietana do podania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zupę oprócz serka topionego pokroić w nieduże kawałki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości (około 15-20 minut). Następnie dodać serki topione, pogotować chwilkę aby serki się rozpuściły po czym wszystko zmiksować (najlepiej użyć ręcznego blendera). Podawać z osobno ugotowanym makaronem lub grzankami. Można też dodać łyżkę śmietany i posypać pietruszką zieloną.
Polecam i smacznego!:)
Robię podobną i bardzo lubię:)
ReplyDelete