Nie jest to właściwie żaden przepis a jedynie pomysł, który możecie wykorzystać w czasie nadchodzącego Halloween:) Dzieci będą zachwycone - przynajmniej mojej córce się spodobały:) Jeśli nie macie foremek do lizaków, przedstawiłam drugą propozycję na zrobienie fajnych duszków:) Pomysł na duszki znalazłam na stronie Cute Food for Kids, moje nie wyszły jednak aż takie śliczne jak u Tiffany, widocznie wymagają więcej talentu artystycznego:) Tak czy inaczej zachęcam do zrobienia bo fajnie będą wyglądać na przyjęciu tego strasznego dnia... boo!:)))
Składniki (na około 40-45 lizaków):
2 szklanki białych groszków czekoladowych
1 szklanka ciemnych groszków czekoladowych
odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego
patyczki (np. pop cakes sticks)
foremki do lizaków (candy mold)
Wykonanie:
Rozpuszczamy groszki (w mikrofali lub nad garnkiem z gotującą się wodą).
Odlewamy troszkę białej rozpuszczonej czekolady (ja miałam około 1/4 szklanki) i dodajemy do niej barwnik spożywczy.
Aby zrobić lizaki w foremkach:
Napełniamy foremki rozpuszczoną czekoladą, wkładamy patyczek do każdego i wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut.
Aby zrobić duszki:
Na większej desce lub talerzu rozkaładamy pergamin. Białą czekoladę wlewamy do woreczka do dekorowania ciast (albo do zwykłego zip-lock) i odcinamy końcówkę. Rysujemy duszki na pergaminie (nie zapomnijcie o rączkach), przyczepiamy patyczki i wszystko wkładamy do lodówki na 10-15 minut.
Ciemną czekoladę przelewamy do drugiego woreczka z doczepioną małą, okrągłą końcówką (u mnie Wilton nr 1). Dekorujemy zastygłe duszki ciemną czekoladą - robimy oczka, buźki albo tylko oczka albo zostawiamy takie bez dekoracji, też są fajne:)
Polecam i smacznego!:)
I think your ghosts look adorable!
ReplyDeleteI did use a toothpick as a tool to shape my chocolate ghosts. Hope this helps :)
Thank you Tiffany!:) You are so nice:) The toothpick might be a good idea, thanks for sharing!:)
DeleteAle fajne:)
ReplyDeletefajne szkoda ze u nas nie ma takich foremek.
ReplyDeletesmakowite czekoladowe :)
ReplyDelete