Saturday, January 14, 2012

Sernik Niemiecki

English Version


Nie wiem dlaczego nazywa się niemiecki skoro smakuje i wygląda całkiem jak typowo polski:) No ale niezależnie od nazwy, naprawdę warty polecenia:) Jest delikatny i lekki i chyba przez to jedząc go ma się wrażenie, że w sumie drugi kawałek nie zaszkodzi hehe Ale uwaga! Naprawdę znika błyskawicznie:) Polecam bo jest pyyyszny! Przepis z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję".

Składniki:

Spód:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
113g/4oz masła (1 stick)

Ser:
500g/1.1lb sera białego
500ml śmietany
1 1/4 szklanki cukru pudru
4 jajka (osobno białka i żółtka)
1 cytryna (sok i otarta skórka)
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g/3.5oz rodzynków (namoczonych we wrzątku)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód włożyć do misy miksera i wyrobić jednolite ciasto. Albo zagnieść ręcznie. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Ser zmielić a następnie przetrzeć przez sito.


Utrzeć ze śmietaną na gładką masę - bez grudek.


Żółtka utrzeć z cukrem aż będą puszyste. Cały czas ucierając stopniowo dodawać ser - po łyżce. Następnie dodać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. W osobnej misce ubić białka. Delikatnie dodać do masy serowej. Dodać rownież rodzynki.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować do formy 9x13inch/23x32cm. Na ciasto wylać masę serową. Wyrównać lekko i włożyć do piekarnika nagrzanego do 345F/173C przez około godzinę - ja piekłam dokładnie 1 godzinę i 10 minut. Gdyby się sernik bardzo zaczął przyrumieniać należy przykryć go folią aluminiową. Wyjąć, wystudzić a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Sernik można zostawić taki jak jest albo ozdobić na górze polewą lub posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polukrować albo zrobić polewę - co kto lubi:)


Polecam i smacznego:)

6 comments:

  1. Piękny! :D Narobiłaś mi smaku! A ja ciągle nie mam czasu się zabrać za sernikowanie.. ;)

    ReplyDelete
  2. this german cheesecake looks really beautiful! in my opinion squares are better than slices and I just love that it doesn't have any crust it is a really delicious looking batter

    ReplyDelete
  3. Saratelka: dziekuje bardzo! no i kombinuj i szukaj czasu bo serniki sa wspaniale:) ten polecam bardzo:)
    Beti: thank you! it's very delicate and light and yes I also prefer squares:)

    ReplyDelete
  4. Niemieckiego jeszcze nie jadłam, ale ja uwielbiam każdy sernik, więc długo przekonywać mnie nie trzeba :)

    ReplyDelete
  5. może to ta śmietana, u mnie zawsze był sam ser, a nawet jeśli się pojawiała to 2 łyżki ;)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)