Bardzo ciekawe danie:) Z przepisu Marthy Stewart - ale ona robiła w ten sposób pierś z kurczaka. Ja postanowiłam sos wykorzystać do ryby i wyszło pysznie!:) Zresztą Martha też proponuje go do pstrąga lub łososia:) Pewnie z kurczakiem też byłoby pysznie:) A więc polecam w jakiejkolwiek wersji.
około 450g/1lb filetów z pstrąga
1/4 szklanki wina (wytrawnego)
1/2 szklanki kremówki
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka suszonego estragonu (tarragon) - ja nie miałam i dodałam łyżkę świeżego szczypiorku
sól, pieprz czarny lub cytrynowy
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Rybę umyć i lekko osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Następnie rybę wyjąć z miski. Na patelni rozgrzać około 2-3 łyżek oleju. Smażyć rybę z obu stron aż będzie upieczona (około 2 minuty z każdej strony - zależy od grubości filetu). Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Na tą samą patelnię wlać wino. Gotować cały czas mieszając około 1 minuty - aż się ilość zredukuje o połowę. Następnie dodać kremówkę, musztardę i estragon. Gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje - jakieś 3-4 minuty.
Polać sosem rybę i serwować odrazu.
Polecam i smacznego!:)
Robiłam rybę z podobnym sosem, smakuje rewelacyjnie!
ReplyDeletejako, że ryby jadam mało to wybieram Twoją wersję :)
ReplyDelete