Thursday, March 17, 2011

Naleśniki z Pianą

English Version


Ciasto naleśnikowe z pianą - czyli kolejny sposób na zrobienie ciasta na naleśniki:) I muszę przyznać, że wyszły naprawdę puszyste, miękkie i delikatne. Idealne ze słodkimi dodatkami jak dżem, twarożek czy bita śmietana. Pamiętać należy o dwóch rzeczach przy robieniu tego ciasta - po pierwsze białka wmieszać należy delikatnie bo to ważne aby nam wyszły puszyste a po drugie pieczemy naleśniki odrazu, zaraz jak tylko dobrze wymieszamy. Jeśli zostawicie ciasto na jakiś czas i później będziecie piec nie będą już takie puszyste bo piana z białek opadnie w cieście.
Polecam do wypróbowania. Przepis z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję".


Składniki (na 10-11 naleśników):

2 szklanki mleka
1 3/4 - 2 szklanki mąki
3 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżka cukru
szczypta soli

olej do smażenia
ulubione dodatki do serwowania

Wykonanie:

Mleko, mąkę, cukier, żółtka oraz sól wymieszać dobrze lub zmiksować - dodać najpierw 1 3/4 szklanki mąki - czy będzie potrzebne więcej zależy od wielkości jajek. 
W osobnej misce ubić białka na sztywno. Powoli, delikatnie i najlepiej drewnianą łyżką wmieszać białka (aby piana połączyła się z ciastem ale za bardzo nie opadła). Jeśli po wmieszaniu ubitych białek ciasto wydaje się za rzadkie dodać pozostałą mąkę. 
Piec odrazu (bardzo ważne!) na lekko rozgrzanym oleju, wlewając około pół szklanki ciasta na jeden naleśnik (na patelni o średnicy 9inch/23cm) aż z obu stron będą rumiane (około 1-2 minuty z każdej strony).
Podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami. Można je również zamrozić.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)