Monday, February 11, 2013

Walentynkowe Ciasto Czekoladowe

English Version


Wilgotne, słodkie w sam raz (ale możecie dodać szklankę cukru zamiast 3/4 jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta) i bardzo czekoladowe ale koniecznie z polewą czekoladową na górze!:) Jak dla mnie rewela! Zwłaszcza, że zrobienie tego ciasta zajmie Wam dosłownie parę minut! Najlepsze na drugi dzień, trzymajcie go w chłodnym miejscu, przykryte np. folią aluminiową. Ciasto ma lekko czerwony kolor po upieczeniu a to dlatego, że kakao reaguje z sokiem z cytryny (lub octem). W sam raz na świętowanie 14 lutego!:) Ja zrobiłam w trzech małych foremkach w kształcie serduszek ale można oczywiście zrobić jedno, kwadratowe ciasto i też będzie super!
Przepis na ciasto ze strony JoyofBaking. Natomiast polewa jest autorstwa Nigelli z książki "Feast". Polecam wszystkim co to w Walentynki bez czekolady ani rusz a czasu nie mają na bardziej wyszukane desery!:)

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki (szklanka = 240ml)
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek masła - roztopionego
240ml ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:
150g/5oz czekolady
150ml kremówki
1 łyżka złotego syropu lub miodu

dekoracyjne walentynkowe posypki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub małą trzepaczką.


Następnie wlać ciasto do kwadratowej formy 20x20cm/8x8cm lub trzech małych w kształcie serduszek, tak jak ja (foremki mają średnicę około 10cm/4inch).


Piec w temperaturze 175C/350F przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Wystudzić (ja dodatkowo wyrównałam moje serduszka bo urosły z górką) i polać polewą.


Aby zrobić polewę należy rozpuścić wszystkie składniki w małym garnuszku, na małym ogniu, lekko przestudzić i polać ciasto. Można też posiekać czekoladę i wsypać do miski. Kremówkę podgrzać w mikrofali i gorącą wlać do czekolady. Wszystko wymieszać dobrze, na końcu dodając miód lub syrop.


Ciasto można dodatkowo ozdobić jeśli chcecie.


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. Replies
    1. Bardzo proste!:) W oryginalnym przepisie napisano ze mozna nawet wszystkie skladniki odrazu w foremce wymieszac...:) Nie probowalam ale ciekawy pomysl:) Pozdrawiam!:)

      Delete
  2. A to ciasto takie puszyste. No i aranż - sama słodycz :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje Marzyniu!:) Ono nie z tych co to bardzo puszyste ale tez nie jakies zbite, cos posrodku:) Pozdrawiam:)

      Delete
  3. Dziekuje:) Teraz mozna kupic mnostwo roznych posypek walentykowych:) Pozdrawiam!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)