Serduszka z ciasta francuskiego z nutellą i truskawkami:) Pycha! Ale myślę, że jeszcze lepsze byłyby z takimi czerwcowymi truskawkami:) No ale lubi się co się ma:) Uroczo wyglądają, super smakują i robi się je szybko! Zaopatrzcie się w trzy składniki i wycinajcie dla ukochanej/ukochanego!:) Szybki i smaczny deser Walentynkowy:) Polecam! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.
Składniki (na 10 serduszek*):
1 opakowanie ciasta francuskiego (454g/1lb)
5 dużych truskawek (około 150g/5.3oz)
1/2 słoiczka nutelli (słoiczek = 371g/13oz)
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub śmietanka do posmarowania ciasteczek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto odmrozić jeśli kupiliście zamrożone. Powinno osiągnąć temperaturę pokojową, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki.
Wyłożyć ciasto na lekko omączoną powierzchnię i wycinać serca foremką do ciastek (foremka około 10cm/4inch).
Układać na blaszce wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia.
Na środek każdego serca ułożyć jedną łyżeczkę nutelli oraz 3-4 plasterki truskawki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietanką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 15-17 minut (aż będą ładnie zrumienione).
Wystudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.
Polecam i smacznego!:)
*Serduszek może być więcej jeśli zdecydujecie się zebrać ścinki ciasta, zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne serduszka. Ale mnie jakoś nie wychodziły te serca ładne, nie zachowywały tak ładnego kształtu więc skrawki ciasta można np. pokroić na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać parmezanem, upiec i zjadać jako dodatek do zupy. Pyszne!:)
rewelacja.
ReplyDeletepiękne serca.. gdyby mieć jeszcze dla kogo je zrobić.
Oh mozna i dla siebie samego:) Kazdy powod dobry:) Pozdrawiam!:)
DeleteIdealne na walentynki ;d
ReplyDeleteDokładnie!:) Pozdrawiam:)
Delete