Saturday, February 9, 2013

Francuskie Serduszka

English Version


Serduszka z ciasta francuskiego z nutellą i truskawkami:) Pycha! Ale myślę, że jeszcze lepsze byłyby z takimi czerwcowymi truskawkami:) No ale lubi się co się ma:) Uroczo wyglądają, super smakują i robi się je szybko! Zaopatrzcie się w trzy składniki i wycinajcie dla ukochanej/ukochanego!:) Szybki i smaczny deser Walentynkowy:) Polecam! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. 

Składniki (na 10 serduszek*):

1 opakowanie ciasta francuskiego (454g/1lb)
5 dużych truskawek (około 150g/5.3oz)
1/2 słoiczka nutelli (słoiczek = 371g/13oz)

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub śmietanka do posmarowania ciasteczek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto odmrozić jeśli kupiliście zamrożone. Powinno osiągnąć temperaturę pokojową, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na plasterki.


Wyłożyć ciasto na lekko omączoną powierzchnię i wycinać serca foremką do ciastek (foremka około 10cm/4inch).


Układać na blaszce wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia.
Na środek każdego serca ułożyć jedną łyżeczkę nutelli oraz 3-4 plasterki truskawki. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietanką.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 15-17 minut (aż będą ładnie zrumienione).


Wystudzić, posypać cukrem pudrem i podawać.



Polecam i smacznego!:)

*Serduszek może być więcej jeśli zdecydujecie się zebrać ścinki ciasta, zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne serduszka. Ale mnie jakoś nie wychodziły te serca ładne, nie zachowywały tak ładnego kształtu więc skrawki ciasta można np. pokroić na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać parmezanem, upiec i zjadać jako dodatek do zupy. Pyszne!:)

4 comments:

  1. rewelacja.
    piękne serca.. gdyby mieć jeszcze dla kogo je zrobić.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh mozna i dla siebie samego:) Kazdy powod dobry:) Pozdrawiam!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)