Proste i smaczne ciasto z owocami:) Szybko się je robi a to ważne dla mnie ostatnio:) Może być z truskawkami, jabłkami, morelami i co tam jeszcze lubicie:) Ważne aby nie było za dużo owoców bo skończy się zakalcem. Przepis znalazłam u Smacznej Pyzy.
Jeśli macie nadmiar śmietany w domu to tym bardziej jest to ciasto dla Was:) Polecam do wypróbowania:)
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej lub luksusowej (dałam cake flour)
1 szklanka śmietany (18% albo pół na pół z kremówką - ja dałam sour cream)
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszku)
1/4 łyżeczki soli
śliwki - u mnie kilka (może z 10 sztuk)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki masła
Wykonanie:
Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy włożyć do miski i ubić na gęstą, puszystą pianę (najlepiej mikserem). Dodać śmietanę i ubić znów (ale na małych obrotach miksera).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym oraz solą. Dodać do ciasta i wymieszać - można mikserem ale tylko do połączenia składników, nie za długo. Ciasto przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm/8x8inch (lub większej jeśli macie bo ciasto wyrasta dość dużo do góry, autorka przepisu zaleca 24x24cm ale ja takowej nie posiadam).
Śliwki umyć, usunąć pestki i połówki ułożyć na cieście (skórką do dołu) - nie za dużo bo będzie zakalec.
Z mąki, cukru i masła zagnieść palcami kruszonkę. Posypać nią ciasto.
Piec w 170C/340F przez 40-55 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 55 minut), do suchego patyczka.
Wystudzić, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Na ostatnim zdjęciu apetycznie wygląda ;)
ReplyDeleteŚlicznie wygląda, takie puuuszyste ;)
ReplyDeleteCudowne, takie wysokie, puszyste :)
ReplyDeleteDziekuje bardzo!:) Ciasto faktycznie rosnie sporo no i smakuje wysmienicie:) Pozdrawiam serdecznie:)
ReplyDeletecoś mi się widzi, że to będzie moje ulubione ciasto
ReplyDelete