Friday, March 20, 2015

Sałatka Jajeczna z Chrzanem

English Version


Super pomysł na wielkanocne śniadanie. Trzeba tylko znaleźć dobry chrzan albo zrobić swój, wtedy sałatka będzie na prawdę chrzanowa. Najlepiej dodać najpierw 2 łyżki chrzanu i spróbować, biorąc oczywiście pod uwagę fakt, że po "przegryzieniu" się sałatka będzie ostrzejsza. Możecie ją też potraktować jako przystawkę i zawinąć w plasterki szynki. Super smacznie będzie. 

Na podstawie przepisu ze strony Winiary. Polecam! :)


Składniki:

8 jajek
5 średnich ogórków konserwowych
1 puszka groszku konserwowego (425g/15oz)
pęczek szczypiorku (18g/0.66oz)
chrzan ze słoiczka (2-4 łyżek)
około 1/2 szklanki majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i włożyć do miski.



Groszek odączyć z zalewy i dodać do jajek i ogórków.


Dodać majonez i chrzan i wymieszać.


Szczypiorek posiekać i dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.


Podawać z wędliną, kiełbasą, kabanosami lub po prostu z chlebem.


Można też podawać jako przystawkę zawijając sałatkę w plasterki szynki.


Polecam i smacznego!:)

3 comments:

  1. mi się na święta marzy krem chrzanowy :)

    ReplyDelete
  2. No ja myślę, że jest pyszna! A chrzan bardzo lubię i rzeczywiście można by nadziać roladki taką sałatką.

    ReplyDelete
  3. U mnie tez zawsze gości na wielkanocnym stole!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)