Monday, October 18, 2010

Bezowe Duszki



Urocze, halloweenowe duszki :) Od kiedy je znalazłam wiedziałam że musze zrobić. Tak samo zresztą uważała moja córka, która była nimi zachwycona!:) Słodkie beziki uformowane w kształt duszka ozdobią każde przyjęcie i wywołają uśmiech nie tylko na dziecięcych buźkach:)
Ja jestem ostatnio troszkę rozkojarzona i niestety źle ustawiłam temperaturę piekarnika i dlatego moje duszki troszkę popękały ale to nic:) Mimo, że nie prezentują się zbyt ładnie na zdjęciach, zaręczam że smakowały i zniknęły błyskawicznie:) I dlatego publikuje:) Wypróbujcie bo warto:)
Pomysł znalazłam na stronie Joy of Baking ale bezy zrobiłam według własnego przepisu.


Składniki (na około 40 duszków):

4 białka
250g/8.8oz cukru pudru
szczypta soli
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub cream of tartar)
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
malutkie groszki czekoladowe aby zrobić oczka (mini chocolate chips)

Wykonanie:

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę (lub cream of tartar) oraz ekstrakt waniliowy. 
Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (Wilton 12 round) i wyciskać duszki. Następnie każdemu z nich delikatnie przyczepić oczka (groszki czekoladowe).


Piec w 100-105C (200F) przez około 2 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i w ten sposób suszyć jeszcze beziki około 1 godzinę. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. urocze! robiłam też duszki, ale bez dodatku mąki :)

    ReplyDelete
  2. Dziekuje Paula:) Mozna pominac make - tez wyjda ale ja zawsze dodaje:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. ja bym dodała jeszcze jednego tego groszka czekoladowego na buzie taką otwartą -tzn. w kształcie jajka np. i wtedy by były te duszki takie grożne hehe:) bo te są cudowne :)wyglądają naprawde superrrrr!!!

    ReplyDelete
  4. naprawde swietne przepisy u Pani!! na halloween bede robic i duszki i dynie!! chyba ze jeszcze beda jakies przepisy halloweenowe to też sie skusze:) pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. TE BEZY DUSZKI TO CHYBA NAJWSPANIALSZY TWÓJ PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!REWELACJA:)

    ReplyDelete
  6. Dziekuje, dziekuje za miłe słowa:) Również serdecznie pozdrawiam :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)