Super pomysł na wielkanocne śniadanie. Trzeba tylko znaleźć dobry chrzan albo zrobić swój, wtedy sałatka będzie na prawdę chrzanowa. Najlepiej dodać najpierw 2 łyżki chrzanu i spróbować, biorąc oczywiście pod uwagę fakt, że po "przegryzieniu" się sałatka będzie ostrzejsza. Możecie ją też potraktować jako przystawkę i zawinąć w plasterki szynki. Super smacznie będzie.
Na podstawie przepisu ze strony Winiary. Polecam! :)
Składniki:
8 jajek
5 średnich ogórków konserwowych
1 puszka groszku konserwowego (425g/15oz)
pęczek szczypiorku (18g/0.66oz)
chrzan ze słoiczka (2-4 łyżek)
około 1/2 szklanki majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka i ogórki pokroić w drobną kosteczkę i włożyć do miski.
Groszek odączyć z zalewy i dodać do jajek i ogórków.
Dodać majonez i chrzan i wymieszać.
Szczypiorek posiekać i dodać do sałatki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.
Podawać z wędliną, kiełbasą, kabanosami lub po prostu z chlebem.
Można też podawać jako przystawkę zawijając sałatkę w plasterki szynki.
Polecam i smacznego!:)
mi się na święta marzy krem chrzanowy :)
ReplyDeleteNo ja myślę, że jest pyszna! A chrzan bardzo lubię i rzeczywiście można by nadziać roladki taką sałatką.
ReplyDeleteU mnie tez zawsze gości na wielkanocnym stole!
ReplyDelete