Typowo polski, ciężki sernik. Tym razem z czekoladowym spodem, który pięknie smakowo się komponował z lekko pomarańczowym sernikiem. Jednym słowem sernik dla wszystkich wielbicieli "prawdziwie sernikowych serników":) U nas zniknął w tempie błyskawicznym!:) Ładnie się też prezentuje - więc na świąteczny stół czy na inną uroczystość w sam raz:)
Polecam i to bardzo!:)
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
113g/4oz masła (1 stick)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1kg/2.3lb sera białego (white cheese or farmers' cheese) - zmielonego
113g/4oz (1 stick) miękkiego masła
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
2 białka (które zostały nam z ciasta na spód sernika)
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej dużej pomarańczy (około 1/3 szklanki)
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
1 łyżka mąki
szczypta soli
50g/2oz kandyzowanej skórki z pomarańczy
50g/2oz rodzynków (u mnie złote - golden raisins) - przepłukanych wrzącą wodą
Wykonanie:
Najpierw robimy spód sernika. Wszystkie składniki zagnieść (ręcznie lub mikserem) aż otrzymamy jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać lub przesiać. Dodać masło pokrojone na kawałki i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy i zagnieść szybko.
W międzyczasie przygotować ser.
Masło i cukier utrzeć na puch. Następnie dodawać stopniowo (po jednym) żółtka, miksując dobrze po każdym dodaniu. Po czym znów stopniowo dodawać zmielony ser (po jednej łyżce). Cały czas miksując dodać ostrożnie sok z pomarańczy, ekstrakt oraz mąkę. Wymieszać dobrze.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli (wszystkie osiem). Następnie powoli dodać je do masy serowej mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Dodać skórkę i rodzynki i wymieszać delikatnie.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować tak aby pasowało do formy 23x32cm (9x13inch). Na ciasto wyłożyć masę serową. Wyrównać ładnie i widelcem narysować wzorek (opcjonalnie, tylko jako dekoracja):)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (355F) około godziny. Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć go trochę i zostawić w nim sernik na około godzinę lub dłużej. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie po czym włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc (ja zawsze zostawiam na całą noc).
Kroić na kwadraty i podawać.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)