Nie jest to jakiś konkretny przepis. Chodzi raczej o sposób przygotowania kurczaka tak aby był naprawdę delikatny, mięciutki i czosnkowy. Świetny do ziemniaków, frytek czy ryżu.
Jedna uwaga - przygotowujemy te fileciki dzień wcześniej wieczorem.
Polecam do wypróbowania:)
Składniki (dla 2 osób):
1 pierś z kury (bez kości i bez skóry) - około 300g/11oz
1/2 - 3/4 szklanki mleka
2-3 ząbki czosnku (delikatnie zmiażdżone, np. szerokim nożem)
sól i pieprz do smaku
1 lekko ubite jajko do panierowania
około 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania
olej do pieczenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na połowę tak aby otrzymać dwa filety.
Dzień wcześniej, wieczorem włożyć kurczaka do miski, dodać czosnek i zalać go mlekiem (powinień być przykryty całkowicie). Przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia tuż przed pieczeniem, wyjąć filety z mleka, posypać solą i pieprzem, opanierować najpierw w jajku a później w bułce tartej i upiec na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i sałatką. Obiad idealny!:)
Polecam i smacznego!:)
marynowanie kurki w mleku- tego jeszcze nie widziałam. zapowiada się na prawde apetycznie;)
ReplyDeleteWarto spróbować!:) Polecam!:)
ReplyDelete