Klasyka kuchni polskiej:) Krokiety z mięsem podawane z czerwonym barszczem, nie tylko na wyjątkowe okazje czy święta ale również na obiad w zwykły dzień. Moje są większe, tak że jednym to już się można najeść :) Ale można też zrobić małe piekąc naleśniki na mniejszej patelni.
Polecam i to bardzo!:)
Składniki (na 8 krokietów):
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
około 700g (1.5lb) mięsa wieprzowego (używam łopatki)
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 1/2 szklanki bułki tartej
3 jajka lekko ubite
Wykonanie:
Najpierw upiec naleśniki. Wymieszać lub zmiksować wszystkie składniki i upiec 8 cienkich naleśników (ja piekłam na patelni o średnicy 23cm/9inch).
Mięso na farsz pokroić na kawałki i ugotować (z dodatkiem wegety oraz warzyw takich jak marchewka, pietruszka i cebula). Ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa (wywar zostawić - można na nim zrobić zupę). Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju aż będzie miękka i lekko brązowa. Dodać do mięsa, wymieszać dobrze i doprawić solą i pieprzem.
Układać około 2-3 łyżki farszu na każdym naleśniku i zwijać jak krokiety:
Następnie tak przygotowane krokiety panierować najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Piec na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (około 1-1.5 minuty z każdej strony).
Podawać z barszczem czerwonym. Można je również zamrozić.Polecam i smacznego!:)
lubię ta klasykę w wykonaniu mojej Mamy :-)
ReplyDelete