Monday, March 21, 2011

Zielona Sałata po Polsku



Najlepsza była wtedy gdy Mama przynosiła taką sałatkę prosto z ogródka! Jajka od kury sąsiadki, które miały tak intensywnie "jajkowy" smak, że nigdy go nie zapomnę no i śmietanka zebrana z mleka, które też zakupione było u zaprzyjaźnionego rolnika!:) Ach to jest to!:)
Ale cóż... tutaj zadowolić się trzeba tym co się ma:) Kojarzy mi się z Wiosną i Świętami Wielkiej Nocy - to chyba dlatego, że to jajko tak super wygląda pokrojone na zielonej sałatce:) I mimo, że sałata i reszta składników ze sklepu to i tak smakuje doskonale:)
Bardzo dobra nawet sama ale gdy zaserwujemy ją z pieczonym kurczakiem to będzie smakowy raj!:)
Polecam do wypróbowania:)


Składniki (dla 2 osób):

1 mała lub 1/2 średniej główki sałaty zielonej (u mnie butter lettuce)
1/2 szklanki śmietany (sour cream)
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli, pieprzu i cukru
1 jajko ugotowane na twardo

Wykonanie:

Sałatę umyć i osuszyć a następnie podzielić na listki, które ułożyć na półmisku lub w salaterce.
Śmietanę wymieszać dobrze z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem - spróbować i ewentualnie dodać soku lub cukru - w zależności co kto lubi.
Jajko pokroić na ósemki.
Tuż przed podaniem polać liście sałaty sosem śmietanowym i ułożyć na górze pokrojone jajka.
Podawać odrazu. 


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)