Dokładnie oponki serowe bo robi się je z dodatkiem sera białego. Robiła takie bardzo często moja mama i wszyscy się w domu nimi zajadaliśmy:) Smakują troszkę jak małe pączki, ser biały nie jest jakoś specjalnie wyczuwalny. Dodatkowa zaleta to taka, że robi się je naprawdę szybko. Minus taki, że smakują dobrze tylko w dniu pieczenia. Następnego dnia można je jeszcze troszkę "podratować" podgrzewając w mikrofali (krótko, jakieś 10 sekund) ale to już nie to samo. Tak więc lepiej zrobić z połowy porcji a następnego dnia znów z połowy porcji i delektować się świeżymi i pysznymi oponkami:)
Polecam na zbliżający się Tłusty Czwartek!:)
Zmodyfikowany lekko przepis mojej mamy:)
Składniki (na 60 oponek):
600g/1.3lb sera białego (white cheese or farmers cheese) - zmielonego lub zgniecionego dobrze widelcem
600g mąki pszennej
3 jajka
113g/4oz miękkiego masła lub margaryny (z masłem będą lepsze)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
około 8 szklanek oleju do smażenia (lub smalcu)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszytskie składniki zagnieść ręcznie lub mikserem aż otrzymacie jednolite ciasto.
Podzielić na 4 mniejsze części i każdą rozwałkować (na dobrze omączonym blacie lub stolnicy plus podsypywać mąką w razie potrzeby) na około 1/2cm/0.2inch (lub grubiej jeśli lubicie). Szklanką (o średnicy 7.5cm/3inch) wycinać kółka a następnie mniejszą foremką o średnicy około 2cm/0.75inch w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczko.
Układać na lekko wysypanej mąką powierzchni, np. dużej desce.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Musi go być dużo - oponki smażymy jak pączki w głębokim oleju. Olej nie powinień być zbyt gorący bo spalimy oponki. Najlepiej sprawdzić czy olej jest OK wrzucając do niego kawałek ciasta. Powinno się powoli rumienić i wypływać na powierzchnię (jak w przypadku pączków).
Wrzucać na olej po kilka oponek i smażyć z obu stron aż będą złoto-brązowe (około 2 minuty z każdej strony).
Wykładać na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Posypać dużą ilością cukru pudru (bo one same nie są zbyt słodkie) i podawać.
Polecam i smacznego!:)
takie oprószone, są śliczne.
ReplyDeleteWyglądają pyszniutko
ReplyDelete