Kolejny klasyczny wypiek. Bardzo smaczny polski serniczek - cieżki i mokry - mój ulubiony:) Dużym powodzeniem cieszy się w naszym domu i zawsze znika w tempie błyskawicznym:)
Ze zbioru przepisów mojej mamy.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
250g/8.8oz margaryny lub masła (2 sticks + 2 łyżki)
3 żółtka
Masa serowa:
1kg/2.2lb sera białego*
6 jajek
3 białka
1 szklanka cukru (może byc puder)
1 łyżka kaszy mannej
2/3 margaryny lub masła (2 sticks)
cukier waniliowy (8g/0.28oz)
bakalie - co kto lubi i ile lubi:)
2 puszki brzoskwiń w syropie (około 15oz/425g każda)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść kruche ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier, żółtka i margarynę i wszystko ładnie posiekać nożem i szybko zagnieść. Uformować dwie kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Ser zmielić. Margarynę/masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wciąż ucierając dodawać ser. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Kaszę manną i ubite białka dodać do masy serowej i wszystko dobrze wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć (lub rozwałkować) na dół (foremka o wymiarach 22x32cm / 9x13in).
Nałożyć masę serową. Następnie ułożyć równo obok siebie brzoskwinie (albo połówki albo pokrojone na grubsze plasterki).
Drugą część ciasta wyłożyć na górę (najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Piec okolo 1-1.5 godziny w 180C (350F).
Polecam i smacznego!:)
*dla wszystkich w US - używam White Cheese lub Farmer's Cheese zakupionego w Crossroads World Market w Palo Alto
Potwierdzam, przepyszny, niebo w gebie :)
ReplyDelete