Monday, March 24, 2014

Przekładaniec Czekoladowy z Kremem z Serka Kremowego

English Version


Czasami potrzeba jest matką wynalazków:) Trzeba było zużyć parę rzeczy z lodówki i spiżarnii i tak oto powstało super ciasto! Naprawdę jest pyszne i jeszcze jak fajnie wygląda! Całkiem przypadkowo powstało ciasto na specjalne okazje:) Krem z serka philadephia jest naprawdę pyszny! A jeszcze z tą galaretką i czekoladą... hmmm pycha!:) Spróbujcie bo warto!


Składniki:

Ciasto:
6 dużych jajek - oddzielnie białka i żółtka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 budyń czekoladowy (proszek; taki na 500ml mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli

Krem:
1 serek kremowy (227g/8oz) - w temperaturze pokojowej
250ml kremówki - zimnej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
1 galaretka (40g/1.4oz; taka na 500ml wody)
1 szklanka wody
5 łyżek (2+3) startej czekolady

Dodatkowo:
3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
2 łyżki wody

Wykonanie:

Dzień wcześniej najlepiej zrobić galaretkę do kremu. Rozpuszczamy ją w 1 szklance wody, wlewamy do miseczki wyłożonej folią i zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Następnie wyjmujemy, powoli zdejmujemy folię (odchodzi bez problemu) i kroimy w małą kosteczkę. Przechowujemy w lodówce.

Następnego dnia najpierw robimy biszkopt czekoladowy. Białka ubijamy z odrobiną soli aż się spienią i zaczną gęstnieć. Następnie cały czas ubijając dodajemy cukier, stopniowo, po 2-3 łyżki i ubijamy dobrze po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym żółtku (cały czas ubijając). Dodajemy ekstrakt waniliowy. Wyłączamy mikser.
Mąkę, kakao, proszek oraz budyń przesiewamy do miski.


Dodajemy do ubitych jajek w dwóch, trzech turach, mieszając dobrze ale delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.


Następnie dodajemy olej i znów mieszamy dobrze łyżką.


Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki (natłuszczonej) o wymiarach 23x32cm/9x13inch. Pieczemy w 180C/345F przez około 30-35 minut (piekłam 30 minut ale piekarniki są różne, pieczemy do suchego patyczka).
Biszkopt studzimy do zimna na kratce po czym przecinamy na połowę aby otrzymać dwie części.



Serek Philadelphia wkładamy do misy miksera, razem z cukrem i ekstraktem. Ucieramy aż będzie puszysty.


Następnie zmieniamy końcówkę miksera na taką do ubijania białek i cały czas ubijając wlewamy powoli zimną kremówkę. Ubijamy aż otrzymamy gęstą masę.
Odkładamy 4-5 łyżek kremu. Do reszty dodajemy pokrojoną galaretkę oraz 2 łyżki starej czekolady i delikatnie mieszamy.



Likier i wodę mieszamy w małej miseczce lub kubeczku.


Do blaszki lub na dużą deskę układamy jedną część biszkoptu, nasączamy mieszanką likieru i wody.


Wykładamy krem z galaretką.



Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Znów nasączamy po czym rozsmarowujemy na górze wcześniej odłożoną, białą część kremu. Posypujemy na górze 3 łyżkami tartej czekolady.


Wkładamy do lodówki.
Kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

3 comments:

  1. Ciasto wygląda kusząco a biszkopt wprost idealny zabieram przepis :)

    ReplyDelete
  2. Przy takim cieście dieta idzie w zapomnienie:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)